[ad_1]
Uzun bir süredir oyun dünyasını meşgul eden Activision Blizzard vakası nihayet çözüme kavuşuyor. Microsoft, oyun sektöründe daha kuvvetli hale gelmek için Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın almıştı. Bu satın alma süreci, birçok soruşturma sürecinden geçti. Bu durum karşısında Türkiye’nin de sonucu belli oldu.
Türkiye, Microsoft-Activision anlaşmasına onay verdi
Microsoft, FTC (ABD Federal Tecim Komisyonu) ile girmiş olduğu dava sürecini geçtiğimiz günlerde kazanmıştır. Activision Blizzard‘ın CCO’su Lulu Cheng, attığı Tweetle ülkemizin tutumunu deklare etti. Buna gore Türkiye, Microsoft-Activision anlaşmasına onay verdi. İşte atılan Tweet’te yer edinen ifadeler;
Bugün Türkiye Microsoft ile birleşmemize koşulsuz onay verdi. Şimdi başka bir ülke, pazar liderinin yerleşik hakimiyetinden ziyade tüketicileri ve rekabeti korumuş olan düşünceli bir karara varmıştır.
Baştan sona süreçte neler yaşandı?
2022’nin başlarında Microsoft’un 69 milyar dolarlık Activision Blizzard’ı satın alma girişimi, oyun dünyasında adeta bomba tesiri yaratmıştı. Bu hamlenin peşinden sektördeki öteki şirketlerin hisselerinde büyük düşüşler gözlemlenirken birçok şirket ve ülke bu antak kalma için itiraz etti. 3 tane mühim araştırma süreci başlamış oldu.
Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve ABD komisyonlarında devam eden incelemeler sonuca ulaştı. İlk olarak Birleşik Krallık anlaşmanın bilhassa bulut oyun sektöründeki rekabete büyük bir darbe vuracağına, anlaşmanın şirketlerden başka hiç kimseye faydası olamayacağını söyleyerek satın alma işlemini onaylamamıştı.
Microsoft ile Activision Blizzard, bu karara itiraz etti. Sadece firmalar için öteki bir incelemeden sevindirici haber geldi. Avrupa Birliği (AB) komisyonu, satın alma işlemini onayladı. Onaya ilişkin meydana getirilen açıklamada anlaşmanın süratli şekilde büyüyen bulut oyun sektörüne zarar verebileceği sadece fakat firmanın verdiği tavizlerin antitröst endişelerini hafifletmek için kafi bulunduğunu söylendi.
Bu noktadan sonrasında rüzgar adeta tersine döndü. Aradan geçen 1.5 senenin peşinden dava Microsoft lehine sonuçlandı. Activision alımından karlı çıkması beklenen Microsoft, oldukca çeşitli fikri iyelik ve oyun geliştirme kaynaklarına haiz olacak. Blizzard Entertainment ve Treyarch şeklinde büyük oyun stüdyolarının yanı sıra Call of Duty, World of Warcraft ve Candy Crush şeklinde oyun serilerini Xbox Game Pass şeklinde hizmetlerine entegre edebilecek.
[ad_2]