[ad_1]
Gün içinde enerji üretiyor olsa da bu enerjinin depolanması ve öteki günlere aktarılabilmesi olduk.a mühim. Bu yüzden enerji depolama, sürdürülebilir bir dünya yaratmak için en dirimsel konulardan bir tanesi. Bilim adamları enerji depolama mevzusunda çalışmalarını sürdürürken Texas A&M Üniversitesi oldukça mühim bir atılımda bulunmuş oldu.
Su bazlı piller iyi mi çalışır?
Texas A&M Üniversitesi’nden bilim adamları metal içermeyen, su bazlı elektrotlar ile oldukça verimli piller üretebildiklerini deklare etti. Meydana getirilen araştırmaya nazaran bu piller enerji depolama mevzusunda 10 kat daha avantajlı olabilir.
![](https://ares.shiftdelete.net/2023/03/2170-pil-hucresi.jpg)
Bu haftya piyasaya sürülen makalede su bazlı piller, tıpkı geleneksel piller şeklinde bir anot (pozitif yüklü elektrot) ve katottan (negatif yüklü elektrot) oluşuyor. Enerji depolayabilen anot ve katotlar polimerden yapılırken, elektrolit ise temelde tuzlu su oluşturuyor. İyonlar katot anot parçalar içinde elektrolitt yöntemiyle hareket ederek ise enerji açığa çıkıyor.
Bir elektrot döngü esnasında oldukça fazla şişerse, o süre elektronları oldukça iyi iletemez ve tüm performansı kaybedebilir. Şişme etkilerinden dolayı elektrolit seçimine bağlı olarak enerji depolama kapasitesinde 10 kata kadar fakların oluşabilirken, polimerlerin yüksek boşalım voltajı ve süratli redoks kinetiği sebebiyle su bazlı pillerin ümit verici olduğu ifade ediliyor.
![](https://ares.shiftdelete.net/2023/01/aspilsan-uretimi-piller-nereden-alinir-2.jpg)
Araştırmacılar, su bazlı pillerin kobalt ve lityum şeklinde potansiyel metal eksikliklerini azaltabileceğini ve ek olarak pil yangınları olasılığını ortadan kaldırabileceğini öne sürüyor. Gelecekte, araç-gereç kıtlığının yaşanacağını düşünürser lityum iyon bataryaların fiyatı oldukça çok terfi edecektir. Bu yüzden alternatif bir batarya teknolojisi oldukça ehemmiyet arz ediyor.
Bilim adamları, su bazlı bir ortamda enerji depolama mevzusunda hemen hemen yolun başlangıcında olduklarınız ve daha araştırılması ihtiyaç duyulan oldukça detay bulunduğunun da altını çiziyor. Peki siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
[ad_2]