[ad_1]
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, MÜSİAD’ın toplantısında küresel ekonomi ve Türk ekonomisinin geçirdiği aşamaları aktararak 2024 beklentilerine yönelik açıklamamalar yaptı.
AA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’da MÜSİAD’ın yıllık değerlendirme toplantısında konuştu.
Bakan Şimşek, toplantıda küresel büyüme ile Türkiye’nin büyüme verilerini aktardı. Küresel ticaretin geldiği noktayı gözler önüne seren Bakan Şimşek, 2023 yılında 2022 yılına göre gerileme yaşandığını dile getirdi.
Şimşek, 2023 yılının Türkiye ekonomisinde önemli bir yıl olduğunu ve OECD ülkeleri içinde önemli bir gelişme kaydettiğini belirterek, 2024 yılı için ise şu öngörüsünü paylaştı:
Türkiye’de büyüme 2023’te güçlü seyretti. Büyüme kompozisyonu ikinci yarıda dengeliye doğru döndü. Son çeyrekte de bu devam etmiştir. OECD’ye göre 1,5 katından daha fazla büyüdü. Yeniden dengelenme büyümesi gördük. OVP ile uyumlu ama yüksek bir enflasyon var. İşsizlikte azalma var. 2024’e baktığımız zaman, büyüme zayıf seyredecek. Enflasyonda düşüş devam edecek. Daha destekleyici finansal koşullar daha gevşek bir para politikasına evrileceğiz.
“Küresel ekonomi Türk ekonomisini etkiliyor”
Bakan Şimşek, küresel ekonominin Türkiye’yi etkilediğini aktararak, sunumunun başında dünyada yaşananları aktardı. Şimşek ayrıca, Türkiye’de Orta Vadeli Program’da (OVP) öne çıkanları paylaşarak, programa uyumlu hareket etmenin ülkeye ve ticaret yapanlara yararlı olacağını savundu.
“2024 ilerleme sağladığımız bir yıl olacak”
Rezervlerin arttığını, kredi puanlarının yükseldiğini ve büyümenin arttığı aktaran Bakan Şimşek’in konuşmasında öne çıkanlar:
2024, programımız açısından sonuçları almaya başladığımız, hissedilebilir, görülebilir ilerleme sağladığımız bir yıl olacak.
İhracattaki durgunluğun sebebi
İhracattaki durgunluğun ana sebebi en büyük ticaret ortağımızda büyümenin yüzde 3,6’dan yüzde 0,6’ya gerilemiş olmasıdır. Avrupa Birliği’ndeki kademeli toparlanma ihracat beklentilerine olumlu yansıyacaktır.
“Türkiye için büyük fırsatlar var”
Avrupa Birliğine entegrasyonumuz var. Bizim için önemli bir avantaj. OVP’ye sahip çıkarak bu kadar zorlu küresel koşulların, yeni normal olduğu dönemde, ‘Türkiye için bu koşulları nasıl fırsata çeviririz’ derdindeyiz. OVP’yi toplumun bütün kesimlerinin desteğiyle gerçekleştirebilirsek Türkiye için büyük fırsatlar var.
“Kredi notunda artış bekliyoruz”
Kredi notunda artış bekliyoruz. Görünümde yükselişler başladı. Sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini atmaya başladık. Biz bütçe açığının milli gelire oranına yüzde 3’ün altında tutmayı amaçlıyoruz. Kamu oranında yüzde 40’ın altında bekliyoruz.
“Kamu harcamaları resyonelleşecek”
Kamu harcamalarının rasyonelleşme çabalarımız devam edecek. Daha adil bir vergi tabanı arzuluyoruz. Kayıt dışılığın azaltılması 2024 ve sonrası için en önemli eksenlerimizden biri olacak.
Türkiye’de borçluluk oranı
Küresel borcun milli gelire oranı artıyor. Küresel borcun yüzde 333 olduğu tanıma göre Türkiye’nin borçluluk oranı yüzde 117.
“İklim krizi büyümeye etkili”
Küresel ısınma, iklim krizi, bu sene en sıcak yıl olacak, küresel ısınmada rekorların kırıldığı bir yıl, küresel ısınma bir realitedir, iklim krizi ile karşı karşıyayız. Fosil yakıtlarda gereken önlemler alınmazsa zorlanacak. Küresel iklim krizi engellenemezse büyümeyi de olumsuz etkiler.
“Enflasyon düşecek ama yılın ikinci yarısında”
Bütün dünyada para politikası gecikmeli bir aktarım mekanizması olarak çalışır. Dolayısıyla bu enflasyon düşecek ama yılın ikinci yarısında. Siz tedbir alıyorsunuz, daha sonra yansıyor. Bütün dünyada böyle. Bu yıllık enflasyon düşecek ama yılın ikinci yarısında. Aylık enflasyon düşmeye başladı.
Altın ithalatı
30 milyar dolar altın ithalatı rekor kırdı. Türkiye’de para politikasındaki normalleşme ile birlikte bu talep ılımlı hale dönecek ve cari açık azalacak. Yüzde 2,5 civarında sürdürülebilir bir patikaya ulaşacağına inanıyoruz. Enerjide dışı bağımlılığı azaltmak için çalışılıyor.
Ulaşıma yatırım
Ben MÜSİAD üyelerin yerinde olsam ‘bütün sanayi üstlerini demir yolu ile limanlara bağlayın’ derdim. Demir yollarına 70 milyar dolarlık yatırım alanı oluşturacağız. Eğer OSB’lerden çıkan mallar demir yolu ile limanlara ulaştırılabilirse daha kazançlı olunacak.
İhracata yönelme önerisi
Bakan Şimşek, fiyatta istikrar ve yüksek büyüme amacına ulaşmada para politikasının yapısal reformlarla destekleneceğini belirterek, MÜSİAD üyelerine sadece iç talep ile yetinmeyerek ihracata yönelmelerini önerdi.
“Adil gelir dağılımını sağlamak için fiyat istikrarı gerek”
Bakan Şimşek, fiyat istikrarının önemini de şu sözlerle anlattı:
Enflasyonun inişli çıkışlı olduğu ülkelerde iş yapmak zor. Yatırım çekmek için fiyat istikrarına ihtiyaç var. Enflasyonun düşük tek haneye olduğu alan fiyat istikrarı ile sağlanıyor. Kaynaklarımızı verimli alanlara yöneltmek için fiyat istikrarına ihtiyaç var. Türkiye’nin risk primini düşürmek ve adil gelir dağılımını sağlamak için fiyat istikrarına ihtiyaç var.
“Tek haneyi 2026’nın sonunda öngörüyoruz”
Dezenflasyonu sadece para politikasıyla değil, maliye politikası ve yapısal reformlarla desteklemek lazım. Tek haneli enflasyonu 2026’nın sonunda öngörüyoruz. Bizim hedeflerimiz dünya ile uyumlu görülüyor.
“Enflasyonda aylık artışlar program hedefimizle uyumlu gidiyor”
Yüzde 65’lik enflasyon son 12 aylık enflasyondur. Önümüzdeki enflasyonu farklı görmemiz lazım. Aylık artışlar program hedefimizle uyumlu gidiyor. Ocak ayı istisna. O her sene aynıdır. Programın nokta hedefi yüzde 36. Onun etrafında yüzde 30 ile 42 arasında bir belirsizlik bandı var. Son aylarda bu hedefle uyumlu gidiyor. Önümüzdeki döneme de bir değişiklik öngörmüyoruz. Biz beklentilerinin de hedeflere doğru yakınsama ihtimalini yüksek görüyoruz.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
[ad_2]